blog comments powered by Disqus

Beter één huurder in het pand dan tien op de vlucht

woensdag 6 maart 2013 8:00
Minister Blok wil dat verhuurders terughoudend zijn met uitzettingen. De verhuurder heeft er inderdaad vaak baat bij een armlastige huurder toch te behouden.

Zaten we kort geleden nog in de sneeuw en vrieskou, nu schijnt de zon en zijn de eerste terrassen alweer geopend. Was het tot voor kort nog stil buiten en zat een enkele vogel aan een pindakoord te eten, nu is het buiten een gezellige boel met veel en uitbundig fluitende vogels.

Was het met het economisch weerbericht maar net zo mooi als met het gewone weer, dan zag de verwachting er goed uit. Helaas hebben wij vorige week begrepen dat er nog verder bezuinigd moet worden in 2014 om de afspraken uit het Europees begrotingsakkoord te halen.

En met deze extra bezuinigingsronde in het vooruitzicht bestaat de kans dat de economie eerder op een sneeuwstorm afstevent dan op een aangenaam voorjaarszonnetje. Want niet alleen zal de overheid dus minder geld uitgeven, hetgeen een direct en indirect effect op de economie heeft, ook zie je een versterking van het negatieve effect door de ‘self fulfilling prophesy’: als mensen iets verwachten gaan zij er zich ook naar gedragen.

Kortom, vermoedelijk zullen bedrijven en consumenten nog voorzichtiger worden met geld uitgeven, waardoor de economie extra verslapt. Uiteraard hebben huurders hier ook last van, of het nu gaat om bedrijven of huishoudens.

De huurder op het vinkentouw

Wie het nieuws heeft gevolgd, weet dat de crisis nu ook echt de huurders heeft bereikt. Zo maant minister Blok verhuurders om terughoudend te zijn met huisuitzettingen. Ook was in het nieuws dat het aantal huisuitzettingen afgelopen jaar was toegenomen. En wat voor woninghuurders geldt, geldt ook voor huurders van bedrijfsmatig vastgoed. Maar waarom een huurder helpen als deze juist niet betaalt? Het antwoord is simpel en helder: beter één huurder in het pand dan tien op de vlucht.

Want je kunt als verhuurder natuurlijk besluiten dat je van een wanbetalende huurder afwilt en daar op enig  moment ook een gerechtelijke titel voor hebben, maar wat dan? De kans is groot dat je met een leeg en onverhuurd pand blijft zitten waarvoor op dat moment geen vervangende huurder is. Dat geldt in ieder geval voor bedrijfsmatig vastgoed, maar in mindere mate ook voor huurwoningen. Geen huurder is geen cashflow, geen cashflow is geen beleggingswaarde. Daarnaast is de kans dan groot dat eventuele achterstanden niet meer verhaalbaar zijn.

En precies op basis van ditzelfde mechanisme heeft de overheid recentelijk de SNS genationaliseerd: als deze bank failliet was gegaan was de schade veel groter geweest dan dat men nu verlies pakt en de bank een reële overlevingskans biedt. De lering hieruit is dat je als verhuurder beter in gesprek kunt gaan en blijven met de huurder in problemen en samen kijkt hoe je op een voor beide partijen acceptabele wijze de economische winter doorstaat.

FrisoXpert voor uitplaatsing en herplaatsing van bedrijfsmatige huurders bij renovatie

Winkelpand

FrisoXpert beoordeelt en adviseert over VO, DO en marktpositie

Pand aan water

FrisoXpert verhuurt en beheert wijkwinkelcentra met overige voorzieningen

Winkelstraat

FrisoXpert begeleidt herontwikkeling en verhuur van kantoorruimtes

Rood bedrijfspand

FrisoXpert verhuurt en beheert winkelcentra

Winkelpand

FrisoXpert begeleidt trajecten van (her-)ontwikkeling tot en met oplevering

Real Estate

FrisoXpert bemiddelt bij aan- en verhuur van winkels

Interieur

FrisoXpert adviseert en verkoopt uw nieuwbouwplannen

appartementencomplex

FrisoXpert begeleidt trajecten van onteigening en uitplaatsing

Onteigening

FrisoXpert verhuurt en beheert 'gemengde complexen'

Appartement

FrisoXpert begeleidt herbestemming en bestemmingsplan wijzigingen

Vrijstaande woning