blog comments powered by Disqus

De bankencrisis: een nieuwe episode met SNS

vrijdag 1 februari 2013 8:00
Een veel gemaakte opmerking bij situaties is dat het venijn in de staart zit. Dat lijkt nu ook het geval met de crisis, die begonnen is als een bankencrisis.

Inmiddels duurt de huidige crisis, die in september 2008 begon, alweer bijna 4 ½ jaar. In die tussentijd hebben wij een nieuwe realiteit geleerd: eentje waarin met geld van de belastingbetaler banken overeind worden gehouden die voorheen megawinsten maakten.

Na de kapitaalinjecties in onder andere ING en ABN Amro was het alweer een tijdje rustig in bancair Nederland. Totdat recentelijk de SNS Reaal negatief in het nieuws kwam. Deze bank, die diverse divisies kent, is ogenschijnlijk een zeer gezond concern. De bank- en verzekeringstak zijn goed renderende ondernemingen. Wat echter het hele concern meesleept in een vrije val is de divisie Property Finance.

Een mooie zwaan wordt een lelijk eendje

De afgelopen jaren heeft deze divisie van SNS veel positie verworven in de competitieve markt voor leningen voor commercieel onroerend goed. Helaas voor SNS is weer eens gebleken dat hardlopers doodlopers zijn: bij de zucht naar acquisitie van projecten heeft SNS teveel problematische vastgoedprojecten voor teveel geld gefinancierd. Een belangrijke drager onder deze problematisch leningen zijn diverse projecten van Bouwfonds, uit de periode dat hier nog de hoofdrolspelers van de bekende ‘vastgoedfraude’ actief waren. En zo werd de mooie zwaan opeens een lelijk eendje. Vervolgens zijn niet tijdig genoeg de problemen onderkend en adequaat opgelost door afbouw van de portefeuille met dubieuze leningen.

Hiermee is maar weer eens aangetoond dat vastgoed een product is waarvan je duidelijk verstand moet hebben, voordat je hierin investeert. Gaat het goed met een project dan kunnen de opbrengsten zeer goed zijn. De andere kant uit geredeneerd klopt ook: als het niet goed gaat, gaat het meestal ook ontzettend verkeerd. Dan is er vaak geen houden meer aan de verliezen. Dat is wat nu bij SNS speelt.

En de oplossing is…

Vanochtend bij het ochtendgloren gaf minister Dijselbloem van Financiën reeds een persconferentie: SNS wordt genationaliseerd. De kennelijke haast met deze uitkomst en deze snelle communicatie had waarschijnlijk tot doel om onrust op de aandelenbeurs te voorkomen, door voor de opening van de beurs met dit bericht te komen.

Omdat de bank- & verzekeringsdivisie een gezonde bedrijfsvoering hebben, alsmede dat de SNS door de overheid als een systeembank wordt beschouwd is een faillissement van de SNS groep geen optie. Wat wel anders is dan de vorige keren is dat de overheid ditmaal de nationalisering in een co-productie doet met andere partijen. Wie in ieder geval op de (financiële) blaren zitten zijn de aandeelhouders, die voor een te laag bedrag worden onteigend.

Vervolgens haalt de Nederlandse staat ook geld op bij ander banken, middels de solidariteitsheffing die eerder is ingesteld. Dit gaat die banken ook een paar honderd miljoen per bank kosten, ook de banken die eerder al met belastinggeld waren gered. Indirect betaalt de belastingbetaler daardoor dus twee keer voor de redding van de SNS bank. Alles bij elkaar opgeteld is de burger, zowel klant als niet-klant van de SNS bank, het kind van de rekening. Nu maar hopen dat je geen aandeelhouder SNS bent, dan ben je gelijk alles kwijt.

FrisoXpert voor uitplaatsing en herplaatsing van bedrijfsmatige huurders bij renovatie

Winkelpand

FrisoXpert beoordeelt en adviseert over VO, DO en marktpositie

Pand aan water

FrisoXpert verhuurt en beheert wijkwinkelcentra met overige voorzieningen

Winkelstraat

FrisoXpert begeleidt herontwikkeling en verhuur van kantoorruimtes

Rood bedrijfspand

FrisoXpert verhuurt en beheert winkelcentra

Winkelpand

FrisoXpert begeleidt trajecten van (her-)ontwikkeling tot en met oplevering

Real Estate

FrisoXpert bemiddelt bij aan- en verhuur van winkels

Interieur

FrisoXpert adviseert en verkoopt uw nieuwbouwplannen

appartementencomplex

FrisoXpert begeleidt trajecten van onteigening en uitplaatsing

Onteigening

FrisoXpert verhuurt en beheert 'gemengde complexen'

Appartement

FrisoXpert begeleidt herbestemming en bestemmingsplan wijzigingen

Vrijstaande woning