blog comments powered by Disqus

De internetbubbel 2.0

vrijdag 12 april 2013 8:00
Sinds vorige week worden banken in Nederland getroffen door storingen in het digitale betalingsverkeer vanwege zogenaamde Ddos aanvallen van hackers.

Hadden wij na het hoofdstuk SNS eerder dit jaar weer even rust aan het bankenfront, is er sinds vorige week weer een nieuwe bedreiging van ons bancaire systeem. Na onjuist handelen van medewerkers van de banken, mensen van vlees en bloed, zijn het ditmaal digitale boeven die achter het geld van de banken aanzitten middels hacken.

Is het geld bij de bank nog wel veilig?
Het is inmiddels meer dan terecht dat deze vraag gesteld wordt. Kwam de bedreiging eerst van binnenuit het bancaire systeem, nu zijn externen die op digitale wijze de banken het leven zuur maken. Maar voor de klant van de banken blijft het resultaat gelijk: het probleem is er plotseling en is voor iedereen ongrijpbaar. Een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Dat vindt ook budgetvoorlichter Nibud, die publiekelijk geadviseerd heeft om voortaan maar weer wat contant geld achter de hand te houden. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van giraal en digitaal betalen minder en kunnen de boodschappen bij de kassa weer ouderwets afgerekend worden met munten en bankbiljetten. Dat is zeker handig wanneer er ook nog eens een rij achter u staat!
Maar hiermee worden wij als samenleving weer teruggeworpen in de tijd op een wijze die overigens niet negatief hoeft te zijn. Want nu is wel gebleken dat ook de vooruitgang en de moderne technieken hun schaduwzijdes hebben.

Geld verdienen aan het internet
Het goede nieuws is dat er ook nog geld verdiend kan worden aan deze situatie. Want voor internetverkeer is infrastructuur nodig. Die bestaat veelal uit kabels en computerservers. Op dat vlak neemt Nederland zelfs een bijzondere plaats in binnen Europa: door onze strategische ligging komen transatlantische kabels voor dataverkeer tussen Amerika en Europa in ons land binnen.

Die dienen vervolgens aangesloten te worden aan de netwerken van computers. Om die reden heeft Nederland vele zogenaamde datawarehouses; gebouwen die uitsluitend gebruikt worden voor de huisvesting van enorme computerservers. Ons land is daarmee een belangrijk internetknooppunt in Europa.

De verwachting is dat dit nog toeneemt naarmate het internetgebruik nog verder stijgt. Vervolgens kun je hieraan ook weer de verwachting koppelen dat investeringen in vastgoed en internet infrastructuur alleen maar groeien en waarschijnlijk minimaal een paar decennia nodig zijn. Reden ook om een goed en langjarig rendement te verwachten.

Echter, dit is dan wel een niche markt om in te investeren met alle daarbij behorende risico’s. Zo zijn met name de gebouwen ten behoeve van datawarehouses uitsluitend voor dit doel ontwikkeld en gebouwd. Dit maakt deze gebouwen daarmee op voorhand bijna niet herbruikbaar. Voor infrastructuur voor transport van het dataverkeer, zoals kabels, gaat de technologische veroudering minder snel, maar is ook aanwezig. Zo wordt er al tijden gebroed op nieuw of intensiever gebruik van oude telefoniebekabeling, maar deze lijkt de slag toch te verliezen ten gunste van glasvezelkabels.

FrisoXpert voor uitplaatsing en herplaatsing van bedrijfsmatige huurders bij renovatie

Winkelpand

FrisoXpert beoordeelt en adviseert over VO, DO en marktpositie

Pand aan water

FrisoXpert verhuurt en beheert wijkwinkelcentra met overige voorzieningen

Winkelstraat

FrisoXpert begeleidt herontwikkeling en verhuur van kantoorruimtes

Rood bedrijfspand

FrisoXpert verhuurt en beheert winkelcentra

Winkelpand

FrisoXpert begeleidt trajecten van (her-)ontwikkeling tot en met oplevering

Real Estate

FrisoXpert bemiddelt bij aan- en verhuur van winkels

Interieur

FrisoXpert adviseert en verkoopt uw nieuwbouwplannen

appartementencomplex

FrisoXpert begeleidt trajecten van onteigening en uitplaatsing

Onteigening

FrisoXpert verhuurt en beheert 'gemengde complexen'

Appartement

FrisoXpert begeleidt herbestemming en bestemmingsplan wijzigingen

Vrijstaande woning