blog comments powered by Disqus

Herfst in aantocht: begin met plukken van laaghangend fruit!

vrijdag 6 september 2013 8:00
Kan een verfrissende strandwandeling afgelopen zomer het kabinet niet helpen aan nieuwe structuren, biedt een herfstbui wellicht verfrissende inzichten.

Natuurlijk is het al op voorhand een moeilijke liefde; Diederik Samson en Alexander Pechtold. Heeft de in scheiding liggende PvdA fractievoorzitter nu nog meer uit te leggen vanwege zijn meest recente flirt. Helaas zoals dat met vakantieliefdes gaat: weer terug thuis is de herinnering zoeter dan de realiteit. Dus gaat het huidige kabinet maar weer verder op de ingeslagen weg zonder toevoeging van D66.

Laat de herfst maar komen

Wat nu rest is weer aan de slag met het huidige kabinet en de moeilijke positie door de minderheid in de Eerste Kamer. Je kunt vermoeden met de forse bezuinigingsopgaves die er liggen, dat er na aanstaande Prinsjesdag behoorlijke herfststormen door politiek Den Haag zullen waaien. Hopelijk zullen deze stevige winden oude inzichten doen wegwaaien waardoor er weer plaats komt voor nieuwe ideeën. Want dat is waar het tot nu toe aan ontbreekt: waar de huidige crisis gaat over een failliet van het oude economische model wordt krampachtig gepoogd met ideeën uit de oude economie de crisis op te lossen. En wat het kabinet vervolgens doet is de economie kapot bezuinigen, wat de neerwaartse spiraal alleen maar verstrekt. Wat je niet hoort is een overheid die actief op zoek is naar nieuwe modellen voor het inrichten van onze economie en samenleving. Dit zou ook een cultuuromslag betekenen van een verzorgende overheid naar een stimulerende overheid. Terwijl deze cultuuromslag  wel 'laaghangend fruit' is.

Bleu Economy

In mijn eerdere twee columns 'Handboek voor de nieuwe economie' en 'Being There' gaf ik al een duiding van ideeën over de nieuwe economische realiteit. Recentelijk las ik daarover weer een aansprekend voorbeeld van de Belgische professor Gunter Pauli. Hij doet al jaren onderzoek naar nieuwe economische modellen en gaat daarmee een stap verder dan alleen maar te vertellen dat we meer in groene producten en minder in vervuilende producten moeten investeren. Zo noemt hij het voorbeeld van onze immer groeiende vraag naar energie en daarmee de eveneens groeiende behoefte aan meer en betere accu's. Zijn voorstel is niet om research te blijven doen naar steeds betere accu's, maar te onderzoeken hoe andere bronnen in de stroombehoefte kunnen voorzien. Zijn voorbeeld bij dit alles is door goed te kijken hoe de natuur met dergelijke situaties omgaat. In zijn ideaalbeeld functioneert onze mobiele telefoon over een paar jaar dankzij onze lichaamswarmte! Meer informatie op: http://www.gunterpauli.com/Gunter_Pauli/The_Blue_Economy.html

Een mandje vol

Wat zowel de essentie van het verhaal van Gunter Pauli als mijn verhaal is, is dat je niet ver hoeft te zoeken om de nieuwe economie zelf in praktijk te brengen. Zo kun je om te beginnen op zoek gaan naar manieren om geld weer meer lokaal te laten werken dan internationaal. Koop bijvoorbeeld boodschappen bij de lokale middenstanders in plaats van bij de grote (internationale) ketens. Kijk ook naar mogelijkheden om geld te investeren in kleine lokale bedrijven in plaats van grote multionationals, waar bestuursvoorzitters megalomane bedragen toucheren voor dubieuze prestaties. Grote kans dat het geïnvesteerde vermogen meer werk doet doordat het sneller en vaker lokaal rouleert. Let vervolgens ook eens op de mate van positieve neveneffecten van de investering in plaats van de netto rendementen; door lokaal te investeren komt er een kringloop op gang waarbij meer werkgelegenheid ontstaat. Die personen kunnen vervolgens daarmee ook weer koopkracht verwerven die zij op hun beurt weer kunnen investeren in de economische kringloop. Op die wijze heeft een geïnvesteerde euro wel meer waarde dan het rendement  gegeven door een multinational.

FrisoXpert voor uitplaatsing en herplaatsing van bedrijfsmatige huurders bij renovatie

Winkelpand

FrisoXpert beoordeelt en adviseert over VO, DO en marktpositie

Pand aan water

FrisoXpert verhuurt en beheert wijkwinkelcentra met overige voorzieningen

Winkelstraat

FrisoXpert begeleidt herontwikkeling en verhuur van kantoorruimtes

Rood bedrijfspand

FrisoXpert verhuurt en beheert winkelcentra

Winkelpand

FrisoXpert begeleidt trajecten van (her-)ontwikkeling tot en met oplevering

Real Estate

FrisoXpert bemiddelt bij aan- en verhuur van winkels

Interieur

FrisoXpert adviseert en verkoopt uw nieuwbouwplannen

appartementencomplex

FrisoXpert begeleidt trajecten van onteigening en uitplaatsing

Onteigening

FrisoXpert verhuurt en beheert 'gemengde complexen'

Appartement

FrisoXpert begeleidt herbestemming en bestemmingsplan wijzigingen

Vrijstaande woning