blog comments powered by Disqus

Online or offline, that’s the question.

donderdag 14 november 2013 8:00
Waar het internet de maatschappij op z’n kop zet en voor verwarring zorgt, is de realiteit een stuk eenvoudiger dan op het eerste gezicht lijkt. Een klassieker naar de huidige tijd verklaard.

Hamlet anno 2013.

Volgens Wikipedia is de beroemde regel uit Shakespeares stuk ‘Hamlet’  “to be or no to be, that’s the question” een van de meeste gebruikte citaten in de wereldgeschiedenis. Tijd voor een aanpassing naar 2013. Want onze wereld is de laatste jaren drastisch veranderd dankzij internet. Zo zijn een aantal menselijke gedragingen uit de offline wereld verplaatst naar de online wereld, onder andere het kopen van goederen. Dit heeft vervolgens weer z’n weerslag op de offline wereld doordat er meer winkelleegstand is ontstaan en dat bepaalde functies blijvend uit ons straatbeeld zijn verdwenen zoals muziekwinkels en videotheken.

Is de mens nog wel een mens?

Die vraag kun je je stellen als je beseft welke wijzigingen in ons gedrag zijn ontstaan dankzij internet. Zo worden goederen die via internet worden gekocht vaak alleen gezien op het beeldscherm en worden deze niet eerst meer gevoeld, gepast, geproefd of anderszins zintuiglijk waargenomen voordat deze worden aangeschaft. Kortom, onze zintuigen worden deels buiten spel gezet, hetgeen ook niet altijd tot een goed resultaat leidt. Zelf heb ik al regelmatig aankopen via internet gedaan, waarvan ik achteraf spijt had omdat het product offline toch anders was dan online. Ik heb mij voorgenomen om voortaan weer vaker naar de winkel te gaan voor aankopen.

En ook menselijke interactie is veranderd door de social media. Hoewel we sneller en vaker contact met elkaar kunnen hebben via social media en veel meer en sneller op de hoogte zijn van nieuws, is het menselijke contact ook behoorlijk uitgehold; mensen hebben inmiddels meer online contact dan offline. Waar vroeger de huistelefoon meerdere keren per dag ging, staat het toestel inmiddels werkeloos in een hoek van de kamer. Wel piept en knippert zijn mobiele broeder regelmatig als er weer een bericht via één van de vele media voorbij komt.
Daarnaast is de kwaliteit van het contact ook afgevlakt, getuige de vele en onzinnige berichten die dagelijks via bijvoorbeeld Twitter de wereld in worden gebracht. Het toppunt hiervan is dat het inmiddels normaal is dat scholen en bedrijven regelmatig ontruimd worden door een ‘dreigtweet’ die de wereld is ingestuurd.

Online is leuk, offline is leuker!

Toch is de mens nog steeds mens, getuige het feit dat ik in de stad inmiddels op bijna iedere hoek van de straat een horecagelegenheid zie ontstaan. Nog nooit waren er zoveel gelegenheden om af te spreken en samen een kop koffie of een broodje te doen.
En inmiddels is ook het fenomeen ‘afhaalpunt’ aan het ontstaan; de online gekochte producten kunnen op een offline locatie worden opgehaald, bijvoorbeeld in de vestiging van de keten waar het product online is gekocht.

Dat roept weer een hele nieuwe manier op van omgaan met distributie en vastgoed. De rol van de traditionele winkel verandert, maar definitief verdwijnen doet zij niet. En ook voor de geplaagde postbezorging ontstaat een hele nieuwe business door het offline leveren van online bestelde zaken.
Offline is better, that’s not a question!

FrisoXpert voor uitplaatsing en herplaatsing van bedrijfsmatige huurders bij renovatie

Winkelpand

FrisoXpert beoordeelt en adviseert over VO, DO en marktpositie

Pand aan water

FrisoXpert verhuurt en beheert wijkwinkelcentra met overige voorzieningen

Winkelstraat

FrisoXpert begeleidt herontwikkeling en verhuur van kantoorruimtes

Rood bedrijfspand

FrisoXpert verhuurt en beheert winkelcentra

Winkelpand

FrisoXpert begeleidt trajecten van (her-)ontwikkeling tot en met oplevering

Real Estate

FrisoXpert bemiddelt bij aan- en verhuur van winkels

Interieur

FrisoXpert adviseert en verkoopt uw nieuwbouwplannen

appartementencomplex

FrisoXpert begeleidt trajecten van onteigening en uitplaatsing

Onteigening

FrisoXpert verhuurt en beheert 'gemengde complexen'

Appartement

FrisoXpert begeleidt herbestemming en bestemmingsplan wijzigingen

Vrijstaande woning